tab logo

Overview

The Crane Building is a seven-storey office building in Lavington Street in Southwark. The development involved a comprehensive refurbishment and extension of a printworks building dating from the 1950’s which had been reclad in the 1980’s.

The project stripped the building back to the original frame with structural interventions to support a new two storey roof pavilion. The floor plate has been rationalised to create triple aspect accommodation served from a new core designed to infill an existing atrium along the eastern party wall. The interior spaces are complemented by a number of external breakout and entertaining spaces which include a rear courtyard, terraces and a roof garden.

Externally, the building is clad with bespoke ribbed terracotta tiles, offset from each other to form an intricate pattern that is replicated throughout the building as a motif. The terracotta has a white glazed finish that is reminiscent of the public baths building that occupied the site before the war.

The simplicity of the building belies a highly efficient design, balancing natural light and solar gain.

The building has a BREEAM Excellent rating.

Project Team

Client Dorrington PLC
Architect Allies & Morrison
Project Manager Jackson Coles
Structural Engineer AKT II
Mechanical & Electrical Peter Deer & Associates

Project Value

project value - £7.5 million

BREEAM Excellent rated building Energy: Separate metering for energy consumption of lighting, small power and heating was installed. Comprehensive lighting controls were fitted, including daylight sensors for office lighting and PV controls for external lighting. Solenoid valves were installed in the toilets to control plumbing and leak detection systems were placed throughout the services of the building. Zero ODP insulation was also adopted to ensure minimisation of energy loss through air distribution.

Waste: On all Gilbert-Ash projects, we have a waste target of 90% diversion from landfill. This project achieved 94% diversion. Low VOC paint was used throughout the decoration of the building, ensuring minimum release of toxic/harmful chemicals. Cycling Facilities 26 cycle parking bays were provided in the secure rear courtyard to the building, with hotel standard shower facilities on all levels, encouraging cycle-to-work initiatives and reduced carbon footprint for the occupants of the Crane Building.


Contact Us

For additional information or project details feel free to contact us now.