tab logo

Overview

The Giant’s Causeway Visitor’s Centre was shortlisted for the 2013 RIBA Stirling Prize.

Gilbert-Ash was appointed as design & build partner on this iconic building. The project brought very unique challenges as it is built on a UNESCO World Heritage site and therefore had to be carried out within strict and sensitive environmental and sustainability guidelines.  The remit of the project included construction of a 1815 m2 building in a single storey earth-defended structure, with facilities comprising of retail, catering, tourist information, interpretation and exhibition space, restrooms and staff accommodation.

Project Team

Client National Trust
Architecture, landscape concept and interiors Heneghan Peng Architects
Structures Arup
Building services Bennett Robertson
Quantity Surveyor/Project Manager Edmond Shipway

Project Value

project value - £10 million

Awards

  • RIBA Stirling Prize shortlisted 2013
  • RIBA Award 2013
  • World Architectural News 2013 Civic Building Award
  • RSUA Design Award – Liam McCormick Prize for Building of the Year 2014
  • RSUA Design Award 2014
  • Department of the Environment Planning Award 2014
  • British Construction Industry Awards 2013 - Highly commended
  • BREEAM ‘Excellent’ Award
  • Stål International Global Award for ‘Sustainable Development in Tourism 2013’
  • RTPI Planning Awards’ exemplary rural planning category 2013 (shortlisted)

"‘There is no longer a building and landscape but building becomes landscape and the landscape itself remains spectacular and iconic’." - Heneghan Peng Architects

"“This elegant, powerful visitor centre appears to be born of its place; the irregular lines of basalt columns grow and recede into the landscape to form the building edges, with the building roof a part of the dramatic landscape”." - RIBA Stirling Prize citation


Contact Us

For additional information or project details feel free to contact us now.